El Comissariat de Propaganda a la revista Sàpiens

El Comissariat de Propaganda a la revista Sàpiens

El Comissariat de Propaganda que va organitzar la Generalitat de Catalunya al cap de poques setmanes d’esclatar la Guerra Civil és el protagonista del suplement especial que he redactat per a la revista Sàpiens. En una trentena de pàgines explico les principals actuacions que va portar a terme aquest organisme persuasiu, innovador i modern, que tant va excel·lir durant el conflicte bèl·lic.

El títol “Aixafem el feixisme” fa referència al cartell més emblemàtic que va editar el Comissariat de Propaganda i un dels més famosos de la Guerra Civil, el del fotògraf publicitari Pere Català Pic, on s’hi mostra una espardenya esclafant una creu gammada.

Cartell Aixafem el feixisme de Pere Català Pic - Comissariat de Propaganda
Cartell “Aixafem el feixisme” de Pere Català Pic – Comissariat de Propaganda

Contingut del suplement especial

El pròleg del suplement va a càrrec del professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB, Enric Marín, i segueix amb una entrevista al Secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Miquel Gamisans.

El primer article del suplement està dedicat a l‘esclat publicitari que vivia Catalunya abans de la Guerra Civil i sense el qual no es pot entendre tot allò que va fer el Comissariat de Propaganda.

Segueix amb dos articles sobre el context de creació del Comissariat de Propaganda i com, des d’un principi, va veure la conveniència d’adaptar els seus missatges segons si s’adreçava a la rereguarda, a la resta de la zona republicana, a l’àmbit internacional o al front de guerra. També, com adequava la propaganda en funció dels fets polítics, militars i socials que anaven succeint.

S’hi parla de l’impulsor del Comissariat de Propaganda Jaume Miravitlles, de la figureta d’El més petit de tots, de la cançó que s’ha recuperat, de l’extravagant visita de l’actor de Hollywood Errol Flynn, de com estaven estructurades les seves oficines centrals ubicades a l’Avinguda 14 d’abril, el Llibre d’Or del Comissariat de Propaganda, entre moltíssimes altres curiositats.

El punt i final el posa una ressenya sobre l’exposició que acollirà el Palau Robert sobre el Comissariat de Propaganda, de la qual en sóc comissaria.

2 replies to El Comissariat de Propaganda a la revista Sàpiens

  1. Moltíssimes gràcies a tothom que hagi participat a rescatar de l’oblit la fabulosa tasca del Comissariat de Propaganda.

    Un ineludible i pioner referent a nivell internacional, que a casa nostra encara roman pràcticament desconegut

    • Andreu, moltes gràcies pel teu comentari.

      A partir de demà, s’obre al públic una exposició sobre el Comissariat de Propaganda al Palau Robert de Barcelona, que he comissariat.

      Si t’interessés anar-hi, degut a la situació actual, cal reservar cita prèvia: http://palaurobert.gencat.cat/ca/exposicions/sala1/2020/ComisariatPropaganda/

      Cordialment,

      Ester Boquera

Comments are closed.