L’edifici de Capitania General, al Passeig Colom de Barcelona, va ser l’escenari de realització d’un dels cartells més icònics de la Guerra Civil: Aixafem el feixisme, de Pere Català Pic.
Els detalls de com es va fer aquest cartell, els trobareu al reportatge del programa Va passar aquí de Betevé:
El fotògraf publicitari va preparar l’escena de nit amb l’ajuda d’un dels seus fills, Francesc Català-Roca. Compren fang al carrer Tallers i amb un motllo donen forma a la creu gammada, que dipositen sobre les llambordes, prèviament mullades amb aigua.
Fan seure una persona que va calçada amb una espardenya en una cadira per tal que sostingui el peu a pocs centímetres de la creu gammada. Il·luminen l’escena amb un focus i prenen la fotografia que es convertirà en un dels cartells més famosos del conflicte bèl·lic. El va publicar el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, dirigit per Jaume Miravitlles, durant les primeres setmanes de la guerra.
Hi ha certa polèmica sobre de qui és el peu que calça l’espardenya. Si bé Miravitlles sostenia que era de l’economista i polític Pere Pi i Sunyer, la família de Pere Català Pic assegura que era d’un Mosso d’Esquadra que era a Capitania General.
Què simbolitzaven els dos elements d’Aixafem el feixisme, l’espardenya i la creu gammada?
Recentment, el cartell ha estat reeditat per la Fundació Reeixida.