Notícia d’Antoni d’Armengol, periodista de Política de TV3
La primera Generalitat democràtica (1931-39) va fer un gran esforç de difusió de la seva tasca governamental, però també un gran esforç educatiu en una població encara majoritàriament analfabeta.
Ho va fer a través del gran mitjà de comunicació de l’època, l’edició de llibres, revistes i facsímils, unes 700 publicacions de tota mena. Des de contes escrits i il·lustrats pels millors especialistes de la primera meitat del segle XX, passant per textos tècnics d’agricultura, salut, de drets laborals o de les dones, fins a publicacions propagandístiques per enardir els soldats del front de guerra.
Les primeres les va monopolitzar sobretot el Departament de Cultura, fins a l’estiu de 1936. Les últimes, el Comissariat de Propaganda, que depenia del Departament de la Presidència, fins al gener del 1939.
Tota aquesta tasca editorial ara es pot consultar en línia al catàleg per al públic general i per estudiosos d’aquella etapa que ha impulsat el govern a través de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions amb el suport de diverses entitats com el Memorial Democràtic, l’Arxiu Nacional de Catalunya o la Biblioteca de Catalunya, entre d’altres.
A més, fins l’1 d’abril es pot visitar al Palau Robert l’exposició “Llibres de la Generalitat Republicana 1931-1936” que ha comissariat la historiadora Ester Boquera.
Llegeix aquí la notícia del 3cat.cat