Pere Català Pic, Francesc Català Roca i Pere Català Roca formen una extraordinària tríada de fotògrafs, que durant tota la seva trajectòria van disparar més de 300.000 instantànies. És un ingent llegat, una mostra del qual es recull al llibre Els Català, fotògrafs d’un segle.
Al volum, hi escric un article un sobre el paper rellevant que va tenir Pere Català Pic al Comissariat de Propaganda. Va ser l’aparell propagandístic que va crear la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil (1936-1939).
Pere Català Pic, al Comissariat de Propaganda
Pere Català Pic és cèlebre avui dia, sobretot, per ser l’autor d’un dels cartells més emblemàtics de la Guerra Civil, Aixafem el feixisme, on s’hi mostra el peu d’una persona calçada amb espardenya que acaba d’esclafar una creu gamada. Però durant aquesta època bèl·lica també va desenvolupar un dels càrrecs més importants, el de cap tècnic d’edicions, a més d’altres tasques.
Dos dels seus fills, Francesc i Pere, també van col·laborar al Comissariat de Propaganda. Francesc, el gran, ajudava al laboratori fotogràfic, a l’arxiu i a la impremta. A l’organisme de propaganda de la Generalitat també va fer d’assistent del fotògraf Josep Sala. A més, va col·laborar en el rodatge de la pel·lícula L’Espoir de l’escriptor André Malraux. Pere va ajudar al comissari de propaganda, Jaume Miravitlles, a picar a màquina un article que aquest havia escrit.
Hi trobareu més detalls en aquest llibre, que forma part del catàleg de l’exposició de títol homònim i que es pot veure al Museu d’Història de Catalunya o visitar en línia.