Informació i persuasió durant el procés revolucionari de 1936

Informació i persuasió durant el procés revolucionari de 1936

El procés revolucionari desencadenat a l’inici de la Guerra Civil (1936-1939) va tenir repercussions en àmbits com l’economia, la indústria, l’agricultura o els transports, però també va afectar els mitjans informatius i persuasius.

En aquest article, que Ester Boquera i Enric Marin han publicat a la Revista de la Asociación Española de Investigación de la Comunicación, analitzen com aquestes transformacions també van afectar els sectors del cinema, la premsa, la ràdio i el cartellisme a través de les diferents formes d’incautació o nacionalització portades a terme per sindicats, partits i institucions en el marc de la disputa pel poder.

També estudien com va reaccionar el Govern de la Generalitat. Conclouen que en una primera fase ho va fer a través de l‘apropiació de mitjans claus i de creació d’unitats governamentals amb competències relatives a la comunicació de masses. I en una segona fase, de reorganització dels recursos informatius i persuasius centralitzant-los a la Presidència de la Generalitat.

Amb tot, s’estableixen les bases per teixir una política comunicativa pròpia, que des de l’octubre de 1936 centralitzarà en bona part en el Comissariat de Propaganda.

Podeu descarregar l’article en aquest enllaç.